How to Choose Caviar

När man är nybörjare är det lätt att bli förvirrad när man köper kaviar, särskilt när det gäller det stora utbud av rom som finns nu för tiden. Men om man vet vad man letar efter och var man hittar relevant information behöver det inte vara så svårt att hitta kaviar av exceptionell kvalitet till ett bra pris.

Alla vet att priset på kaviar kan vara ganska högt, men den dyraste kaviaren är inte nödvändigtvis den godaste. Det bästa sättet att köpa kaviar är förstås att vara förberedd. Att känna till att det finns 4 varianter av äkta störkaviar att välja mellan - Baeri, Sevruga, Oscietra och Beluga - och att var och en tillverkas av olika arter av stör är en bra början.

När man väljer mellan olika kaviarsorter är det bra att känna till dessa 5 viktiga fakta:


1) Hur man kontrollerar kaviarvarianten i burken

I kaviarens förfinade värld kan texten på burkarna vara förvirrande så du behöver veta hur man identifierar exakt var burken innehåller. Det är lätt att ta reda på exakt vad du kommer att njuta av och var det tillverkats. Du hittar informationen på handlarens webbsidor – betrodda kaviarhandlare har alltid en detaljerad beskrivning av sin kaviar – eller om du är i en butik så ber du bara att få se burken och tittar på undersidan och läser CITES-koden på etiketten vilket alla lagliga burkar med kaviar måste ha.

CITES-koderna ger dig den information du behöver för att jämföra 2 eller fler kaviarsorter ordentligt, allt från störarten som producerat kaviaren till landet där kaviaren skördats.


När man jämför priser mellan handlare bör man komma ihåg att det varierar en hel del i pris mellan olika störarter och tillverkande länder. Om du tänker köpa kaviar online, vilket är både smidigt och säkert numera, bör den här informationen vara tydligt. Om den inte är tydlig, utan vag (till exempel "vi levererar vår kaviar från olika tillverkare" eller "vi väljer noga ut den bästa kaviaren från världens främsta tillverkare") då kan det vara något som är skumt!

Den viktigaste informationen du får från CITES-koden är:

● De första tre bokstäverna ger dig koden för störarten som kaviaren kommer från, t.ex. BAE står för Baerii (den stör som producerar sibirisk kaviar), GUE står för Gueldenstaedtii (den stör som producerar oscietra-kaviar), HUS är Huso Huso (beluga), etc.
● Den tredje uppsättningen med bokstäver anger ursprungslandet, där kaviaren skördats. Till exempel står DE för Tyskland, RU för Ryssland, IR för Iran, IT för Italien, etc. För att ta reda på mer om CITES-etiketten klickar du här. here.


2) Hur man kontrollerar skördelandet

CITES-koden kan hjälpa dig förstå var kaviaren kommer från, och med det menar vi var kaviaren skördats ur fisken. Många kaviarhandlare är i själva verket återförsäljare för kaviar, och man packar om importerade varor och sätter på en egen etikett. De kriterier som sådana handlare använder sig av när de väljer en grossist är inte alltid transparenta.


3) Bedöma kvalitet

Det som kanske är det svåraste för nybörjaren är kvalitetsbedömning, eftersom det kräver en djup kunskap om produktionsmetoder med allt från fiskodling, uppfödning och utfodring till kaviartillverkning pch mognadsprocesser, och sedan villkor för förpackning och transport.

Vårt råd:

● titta direkt hos producenter som har en kedja från odling till bord innan du letar hos återförsäljare, deras rykte hänger på god kvalitet
● leta efter kaviar från länder med god affärssed och omfattande och etiska tilverknngsregler
● ta reda på information om produktionsmetoder och kvalitetskrav på handlarens webbsida


4) Om smaken

Det första du behöver veta innan du smakar kaviaren är att det finns två olika sorters kaviar som har två olika produktionsmetoder: Pastöriserad och Malossol.

Pastörisering innefattar värmebehandling av kaviaren med målsättning att öka hållbarheten. Ofta påverkar processen smaken. Förutom det kan delar av hälsofördelarna gå förlorade i processen.

"Malossol-metoden" bevarar produktens ursprungliga smak. Malossol-kaviar innehåller endast rom med mindre än 5 % salt och en liten mängd konserveringsmedel (borax E285) som håller kaviaren färsk i upp till 3 månader.

Genom att köpa kaviaren från en erkänd tillverkare kommer du med största sannolikhet att få den där unika smaken som störkaviar har som du letar efter.

Med tid och erfarenhet kommer du hitta dina egna favoriter. Kommer du föredra smörigheten och den nötiga smaken i Oscietra-kaviaren? Eller kommer du kanske tycka bättre om den uttalade fisksmaken och sältan i siberisk kaviar?


5) Priset

Ett högt pris på kaviar kan vara ett tecken på en mer sällsynt kaviar, men det behöver inte innebära att den smakar bäst eller håller högsta kvalitet. Och å andra sidan kan ett lägre pris vara ett tecken på dålig kvalitet eller till och med ett substitut. Men de smartaste kännarna hittar kaviar av extremt hög kvalitet till jämförelsevis låga priser när man handlar direkt av tillverkaren. Priserna varierar dock mellan olika sorters kaviar, men om du vet var du föredrar kan du börja jämföra priser för samma burk mellan olika handlare, antingen online eller i butik.

Vi hoppas att den här guiden hjälper dig på den väg som vi vet kommer bli en magisk upptäcktsresa. Kaviarvärlden har många traditioner och är fylld av mystik, men det är inte skäl till att avskräcka nybörjare. Men om man vet vad man letar efter och var man hittar relevant information behöver det inte vara så svårt att hitta kaviar av exceptionell kvalitet till ett bra pris!

Lycka till!

Våra produkter